
Właściwości sztućców wpływają na odczuwanie smaku
26 czerwca 2013, 11:08Wielkość, waga, kształt i kolor sztućców wpływają na odczuwanie smaku dań. Z badań naukowców z Uniwersytetu w Oksfordzie wynika, że gdy ser zjada się z noża, wydaje się bardziej słony niż przy używaniu widelca, łyżki czy wykałaczki, a biały jogurt na białej łyżeczce wydaje się słodszy od jogurtu z czarnej łyżeczki (ostatnie ze zjawisk wyjaśniano różnicami w kontraście).

Sztuka współczesna na talerzu
3 kwietnia 2013, 10:34Blue Bottle Coffee Bar przy Muzeum Sztuki Współczesnej w San Francisco oferuje desery wzorowane na słynnych dziełach z tutejszej kolekcji. Zmęczeni chodzeniem goście mogą skosztować np. ciast à la Piet Mondrian czy Wayne Thiebaud.

Co dobre dla serca, nie musi sprzyjać mózgowi?
28 stycznia 2013, 11:43Czy obfitująca w warzywa, owoce, oliwę i orzechy dieta śródziemnomorska chroni starzejący się mózg? Ponieważ dotychczasowe badania dawały sprzeczne rezultaty, zespół Emmanuelle Kesse-Guyot z INSERM postanowił na własną rękę porównać częstość spożywania dań z tego typu produktów z jakością funkcjonowania poznawczego.

Microsoft chce płacić rządowi USA
27 listopada 2012, 10:59Microsoft, jedna z firm od dawna walczących o więcej wiz H1-B, wpadł na nietypowy pomysł. Koncern chciałby... płacić rządowi USA za takie wizy. Gigant z Redmond sugeruje, że administracja mogłaby zebrać rocznie nawet 500 milionów dolarów, gdyby za każdą nową wizę H1-B pobierała 10 000 USD, a za każdą zieloną kartę - 15 000 dolarów
Zabutelkowany ślad eksperymentu sprzed 98 lat
7 września 2012, 11:29Andrew Leaper, szkocki szyper, znalazł w swoich sieciach butelkę, która zdeklasowała wcześniejszy rekord Guinnessa dot. czasu przebywania w wodzie o ponad 5 lat. Naczynie z wiadomością w środku dryfowało w Morzu Północnym przez 97 lat i 309 dni.

Pizza skrojona na miarę dorosłego
2 lipca 2012, 10:24Prof. Mike Lean z Uniwersytetu w Glasgow i biznesmen Donnie Maclean stworzyli zrównoważoną odżywczo pizzę. Jak zapewniają panowie, zawiera ona 30% zalecanej normy witamin, minerałów, kalorii, białek oraz węglowodanów.

Tłuszcze trans nasilają agresję
15 marca 2012, 12:26Spożycie tłuszczów trans wiąże się z drażliwością i agresją. Dotyczy to kobiet i mężczyzn w każdym wieku i wszystkich ras.

Karta dla profesjonalistów
6 marca 2012, 11:03W ofercie firmy Transcend znalazła się przeznaczona dla profesjonalistów karta pamięci 600x CompactFlash Ultimate. Urządzenie o pojemności 64 GB jest zgodne ze specyfikacją VPG-20 i zapewnia transfer danych do 90 MB/s.

Dwa światy smaku
2 marca 2012, 13:22Kiperzy zawdzięczają swój wyostrzony smak przede wszystkim uwarunkowaniom biologicznym. Przeciętni konsumenci wina mogą być ślepi na doskonale dla nich wyczuwalne niuanse, a nawet podstawowe właściwości trunku, takie jak równowaga słodyczy i kwasowości. Stąd wątpliwości, czy autor opisu wina nie zmyślił przypadkiem nut owocowo-drzewnych i posmaku orzechów...

Obama proponuje Kartę Praw Prywatności
23 lutego 2012, 11:56Dzisiaj administracja prezydenta Obamy ma oficjalnie zaprezentować zarys dokumentu [PDF] określanego jako Bill of Rights (Karta Praw) prywatności. To oczywiste nawiązanie do konstytucyjnego Bill of Rights, czyli dziesięciu pierwszych poprawek do Konstytucji USA, które gwarantują podstawowe wolności obywatelskie.